Nieuwe verkeerseamens in Katwijk?

Het VVN Verkeersexamen is hét verkeersmoment van het schooljaar. En ook voor onze VVN vrijwilligers is het een belangrijke activiteit. Op 5 april is het zover, maar we beginnen nu al met aftellen. Hoe gaat VVN- Katwijk om met de vernieuwingen die dit jaar geintroduceerd worden?

 

VVN-Katwijk heeft deze week op het hoofdkantoor meer info gekregen over de nieuwe digitale examens en over de mogelijkheid de controleposten bij het praktisch gedeelte ook digitaal te regelen. De introductie betekent voor de VVN-afdeling nog wat studie en tijd om het te realiseren. Iets wat wij niet in de kleine twee maanden willen afronden. VVN-Katwijk heeft besloten niet met het introductiejaar mee te doen, maar te kunnen profoteren van de ervaringen van de proefscholen. 

Digitaal verkeersexamen

Elke basisschool die het VVN theoretisch Verkeersexamen heeft besteld, krijgt komende week een uitnodiging om deel te nemen aan de pilot voor het Digitaal Verkeersexamen. Leerlingen maken het VVN Verkeersexamen dan niet meer uit het boekje, maar op een computer of tablet. 

De pilot
Scholen werken meer en meer digitaal. Digiborden, laptops en tablets zijn in de klas geen uitzondering meer. Daarom ontwikkelen we het digitale Verkeersexamen. Dit jaar doen we een pilot op 5 april. Scholen die daar belangstelling voor hebben, kunnen zich aanmelden.

Gelijkwaardig
Het digitale Verkeersexamen is gelijkwaardig aan het VVN theoretisch Verkeersexamen dat we allemaal kennen. Ook het herexamen komt digitaal beschikbaar. Het examen is uitgebreid getest zodat alles gereed is op 5 april.

Vijf voordelen van een digitaal examen

  1. Met een digitaal Verkeersexamen kunnen we met filmpjes te werken. We kunnen dan realistischer verkeerssituaties laten zien, en veiligheidsbewustzijn bij de kinderen beter toetsen.
  2. De leerlingen zien 1 vraag tegelijk en kunnen foto's en filmpjes vergroten, waardoor ze zich beter kunnen focussen. 
  3. Leerlingen kunnen hun antwoorden makkelijk verbeteren.
  4. Kinderen uit de testgroep geven aan dat ze het leuk vinden om te doen en minder spannend dan een examen uit een boekje.
  5. De leerkracht ziet meteen de resultaten van de leerlingen. Dit scheelt dus ook nakijkwerk!

Wat kan ik als VVN afdeling hier mee?
Stimuleer basisscholen om zich aan te melden voor de pilot. Heb jij het Verkeersexamen besteld voor scholen uit jouw werkgebied, dan krijg ook jij komende week de uitnodiging voor de pilot. Stuur de uitnodiging door naar scholen in jouw werkgebied, zodat scholen uit het hele land zich gaan aanmelden voor de pilot.

Word je al een beetje nieuwsgierig? Probeer zelf het digitale examen uit! Op onze gloednieuwe examenwebsite vind je een kort demo-examen. De demo begint met een uitleg, en daarna kan je zelf vijf examenvragen maken.

 

Naar de examenwebsite

 

Starten met oefenen

Zoals je van ons gewend bent, kunnen leerlingen vanaf februari terecht op de oefensite om oefenexamens te maken. Dat is tevens het startsein voor de scholen én ouders om te gaan oefenen me de kinderen. Op school kunnen leerkrachten de Verkeersexamenquiz doen of klassikaal oefenen met verkeersexamenvragen. Thuis stimuleren we ouders om te gaan oefenen met de Verkeersexamenapp en natuurlijk in de praktijk te gaan oefenen.

 

Oefenen voor het VVN Verkeersexamen >

 

Ken jij de controlepost-app al?  

Nieuw dit jaar is ook de controlepost-app voor de mensen die tijdens het prakijkexamen de controleposten bemensen. Een mooie digitale oplossing die het controleren met papieren lijsten overbodig maakt. In één oogopslag zie je waar je op jouw controlepost op moet letten. En na afloop heb je snel alle resultaten verzameld, en het scheelt dus een hoop nakijkwerk.

Iets voor jouw afdeling? 
Bekijk het filmpje hieronder of ga naar onze website voor meer uitleg.
We organiseren komende tijd in Amersfoort, Drachten en Weert een workshop om je alle ins en outs te laten zien van de controleppost-app. Kijk voor deze en andere trainingen op de website van de VVN Academy.

 

Bekijk het filmpje voor uitleg over de controlepost-app.

 

In het nieuws

  • Onze game WheeliePop heeft afgelopen week 20.000 downloads gehad. Lees verder
  • We waren te zien bij Goedemorgen Nederland (WNL) met een item over verkeersbrigadiers. Lees verder
  • We zaten aan tafel bij 5 uur Live (RTL 4) over smartphones in het verkeer. Kijk de uitzending terug